środa, 21 maja 2014

248. Sos czosnkowy

Myślę, ze jest to najlepszy sos, który istnieje. Mogłabym go chyba jeść łyżkami i wcale nie przesadzam

1. Potrzebujemy jedną kopciatą łyżkę majonezu, 200ml jogurtu naturalnego najlepiej bardzo gęstego (można użyć śmietany 18%, smakuje równie dobrze) 6 dużych ząbków czosnku oraz dwie szczypty pieprzy i dwie szczypty soli.
2. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do reszty składników. Wszystko razem mieszamy i proszę!

Myślę, ze ilość czosnku to kwestia indywidualna i jeśli nieco boicie się, ze będzie go za dużo zacznijcie od 2-3 ząbków.
Nadaje się do na prawdę wielu dań: kurczak, pizza, zapiekanki, sałatki, kanapki. Użyłam go również w tortilli.

FACEBOOK      ASK.FM      TUMBLR

3 komentarze:

  1. Ja również posługuję się takim przepisem, ale dodatkowo dodaje jeszcze zioła prowansalskie. Pychota!~

    OdpowiedzUsuń
  2. I weź tu dietuj, kiedy tyle wspaniałych przepisów ;-;

    OdpowiedzUsuń

★ Dziękuję za wszystkie komentarze, to właśnie one motywują mnie do dalszej pracy nad blogiem!
♡ Nie zostawiaj w nich linku, doskonale wiem jak trafić na Twojego bloga.