wtorek, 20 maja 2014

247. Pizza



1. Przesiewamy dwie i pół szklanki mąki pszennej i dodajemy jedną łyżeczkę soli



2. Do szklanki wlewamy 4/5 ciepłej wody. Wsypujemy łyżeczkę cukru oraz 1/4 kostki świeżych drożdży. Wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy na minutę.



3. Roztwór drożdży wlewamy do mąki i mieszamy na początku za pomocą łyżki. Kiedy ta juz nic nie zdziała wykładamy ciasto na blat i ugniatamy przez ok.6minut do uzyskania jednolitej konsystencji. Kiedy skończymy wkładamy ciasto do miski przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę.



4. Przygotowujemy sos! Dwie porządne łyżki koncentratu pomidorowego, duża łyżka wody oraz pół łyżki oregano. Wszystkie mieszamy ze sobą.



 5. Ulubione składniki? Na pewno nie obejdzie się bez sera! W moim wypadku 30dag goudy. Obowiązkowo na mojej pizzy muszą zagościć pieczarki(6 dużych sztuk). Dodałam również szynkę i cebulę. Tu macie absolutnie pełną dowolność



6. Ok, teraz wyciągamy nasze wyrośnięte ciasto! Wykładamy je na blachę i rozwałkujemy(jak kto woli, cienko czy grubo/w koło w prostokąt w trójkąt x.x)



7. Uwielbiam sos pomidorowy, dlatego zawsze daję go na prawdę dużo( Biiru i tak jojczy, ze mało).

 


8. Pora na nasze składniki. Na pierwszy ogień idą pieczarki.



9. Ser żółty. Uwaga by nie spadł na blachę, bo podczas pieczenia będzie się palił :c.



10. I reszta dodatków. U mnie szynka oraz cebula.

 


 11. Piekarnik ustawiamy na 200stopni (grzanie góra dół) na termoobiegu i pieczemy 15 minut.
Jeśli ktoś ma starszy model piekarnika ustawiamy na tyle 180stopni(grzanie od dołu) i pieczemy ok 20 minut na środkowej blasze kontrolując co jakiś czas.



Smacznego!


FACEBOOK      ASK.FM      TUMBLR

3 komentarze:

★ Dziękuję za wszystkie komentarze, to właśnie one motywują mnie do dalszej pracy nad blogiem!
♡ Nie zostawiaj w nich linku, doskonale wiem jak trafić na Twojego bloga.