piątek, 8 listopada 2013

107. zakupy + przepis na chlebki gruzińskie


Dzisiaj przyszly do mnie dwie paczki; jedna z ebay druga od pewnej dziewczyny.

W pierwszej paczce byl przecudowny kołniezyk.


W drugiej, z ebay klej do rzes na ktory czekalam bardzo dlugo. Do zakupu zachecila mnie bardzo nieska cena 5zl. Kiedy zobaczylam opakowanie zaczelam sie smiac. Nie sadzilam ze jest to podrobka kleju m.a.c (⊙⊙).



A na koniec obiecany rano przepis. Nie sadzilam, ze tak wiele osob sie tym zainteresuje, to mila niespodzianka.

Do ciasta:
- 500g mąki typ 500
- 150ml wody
-150ml mleka
-łyżka masla
-7g suszonych lub 25g zwyklych drozdzy
-lyzeczka cukru (lub 3 w razie ciasta na slodko)
-1,5lyzeczki soli

Farsz to w zasadzie co tylko chcecie. Ja preferuje sos pomidorowy, ser zolty, pieczarki i oregano, jak pizza. Smakuje mi rowniez na slodko z nutella choc ta wersja strasznie zapycha ╮(╯_╰”)╭

1. Make przesiewamy i dodajemy soli
2. Mleko i wode podgrzewamy razem z maslem az sie roztopi.
3. Wszystko studzimy by nie bylo zbyt gorace ale nadal cieple i dodajemy cukier oraz drozdze.
4. Dodajemy do maki i mieszamy. Kiedy lyzka juz niewiele zdziala ugniatamy ciasto rekami przez ok 5min.
5. Przykrywamy sciereczka i odkladamy w cieple miejsce na pol godziny.
6. Kiedy ciasto wyrosnie przekladamy je na blat i dzielimy na 6 czesci.
7. Ciasto walkujemy i nakladamy farsz. Wszystko zawijamy i delikatnie rozwalkowujemy placek.
8. Placek kladziemy na rozgrzana patelnie z olejem.
9. Przewracamy na druga strone po ok. 1-2min  i pieczemy tyle samo czasu.

No to tyle xd. Trzymam za was kciuki i zycze smacznego! 

3 komentarze:

  1. Kurczę, ostatnio robię tyle pyszności w kuchni, że na pewno pójdzie mi w boczki, ale z pewnością wypróbuję i ten przepis! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam kuchnię świerzo po remoncie, to będzie co robić *.*
    Dziękuję :))

    OdpowiedzUsuń

★ Dziękuję za wszystkie komentarze, to właśnie one motywują mnie do dalszej pracy nad blogiem!
♡ Nie zostawiaj w nich linku, doskonale wiem jak trafić na Twojego bloga.